Praktijkvoorbeelden van de T-Scan zijn de beste manier om snel duidelijk te maken waar en wanneer de T-Scan onmisbaar is. De T-Scan ondersteunt de tandarts bij het in kaart brengen van het krachtenspel in de mond van de patiënt. Met behulp van deze praktijkvoorbeelden en  informatie kunnen bepaalde klachten vaak snel en relatief eenvoudig worden verholpen. Hieronder ziet u enkele praktijkvoorbeelden van klachten, welke door de tandarts onder geleide van de T-Scan konden worden behandeld.

De praktijkvoorbeelden:

  1. Gingiva recessie als gevolg van overbelasting
  2. Overbelasting implantaten
  3. Onbegrepen pijnklacht
  4. Angulair defect en gevoeligheid

1. Gingiva recessie als gevolg van overbelasting

In dit praktijkvoorbeeld vertoont de patiënt sterke gingiva recessies (terugtrekkend tandvlees) enkele maanden na het plaatsen van kronen. Na uitsluiten van een bacteriële oorzaak zou overbelasting mogelijk de oorzaak kunnen zijn. Met een T-Scan meting kan duidelijk in beeld worden gebracht waar er teveel krachten ontstaan. Met behulp van articulatiepapier is dit helaas niet mogelijk. Op de scans is te zien idat er sprake is van overbelasting ter hoogte van de restauraties (rode en oranje balken). Aan de hand van deze informatie kan de tandarts nu zeer gericht gaan behandelden om de betreffende elementen te ontlasten.

Het beeld van 1e scan met T-Scan

Recessie tandvlees

Afdruk occlusie-papier

Contactpunten overbelasting

2. Overbelasting implantaten

In dit praktijkvoorbeeld zit de patiënt in een gezamenlijk traject van tandarts, orthodontist en implantoloog. Na afloop van combinatiebehandeling komt de patiënt langs voor controle.

Oordeel implantoloog ‘Lijkt stabiel, implantaten zijn uit de occlusie gehaald’. Na T-Scan meeting blijken de implantaten te zwaar worden belast. Funest voor osseointegratie en voor de beet van de patiënt. Na behandeling van de zware contactpunten is er sprake van een verbeterde occlusie en worden de implantaten ook pas veel later belast, waardoor er geen risico van beschadiging van de implantaten meer is.

Overbelasting implantaten voorbeeld 1

Overbelasting implantaten 3e scan

Contactpunten overbelasting

3. Onbegrepen pijnklacht

In dit praktijkvoorbeeld bleef deze patiënt last houden van vage kiespijn. Op de röntgenfoto bleek niks te zien. Naar een T-Scan meting bleek, dat er sprake was van een duidelijke overbelasting ter hoogte van de 25 (aanduiding van kies in linker kaak), terwijl de patiënt duidelijk een andere plaats aangaf van haar pijn. Na behandeling van dit contact met een te grote belasting was de occlusie weer in balans en nog belangrijker: de patiënt was ineens weer pijnvrij!

Recessie tandvlees

Eerste scan

Derde scan

Al resultaat na 3 scans

4. Angulair defect en gevoeligheid

In dit praktijkvoorbeeld komt de patiënt voor behandeling bij de mondhygiëniste en klaagt over pijn in de rechter onderkaak. Na het maken van een röntgenfoto blijkt er botafbraak waarneembaar bij de 4.5 en de mondhygiëniste dacht aan het starten van een wortelkanaalbehandeling. In overleg met de tandarts werd toch eerst een scan gemaakt met behulp van de T-Scan. Dan blijkt er sprake van overbelasting ter hoogte van 4.7/4.8. Na het behandelen van deze overbelasting ontstaat er een veel beter beeld van de occlusie en aan het einde van deze behandeling is de patiënt klachtenvrij.

OPG voorbeeld 1

Angulair defect OPG voorbeeld

Schook voorbeeld 3

Schook voorbeeld 4